Tipy, jak vybrat rudl

Usnadněte si manipulaci s těžkými předměty díky dvoukolovému ručnímu vozíku = rudlu. Ocení ho majitelé skladů, obchodů i přepravci. A své využití najde i v běžné domácnosti při přemisťování krabic nebo pytlů s granulemi. I když jsou si konstrukčně rudly velmi podobné, existuje několik typů. Poradíme, jak vybrat rudl, který splní vaše požadavky.

 

Co je to rudl?

Rudl (rudla, rudlík) je dvoukolový ruční vozík, který slouží při manipulaci s těžkými břemeny. Svisla nosní konstrukce je nahoře zakončená rukojeťmi a dole menší plošinou pro náklad. Na rudlu se převáží především předměty v pevných obalech, může jít o krabice, pytle, přepravky a nejrůznější bedny. Rudl najde své využití ve skladech, obchodech, dílnách i u přepravců a v nákladních automobilech.

Není rudl jako rudl

I když mají všechny podobnou konstrukci, setkáte se s několika typy rudlů, které jsou speciálně uzpůsobeny pro určitý typ nákladu. Kromě klasického rudlu, jak ho znáte, existuje také:

  • skládací rudl – je velmi podobný tradičnímu rudlu, ale po ukončení práce ho snadno složíte. Kompaktnost a nízká náročnost na prostor při uskladnění je jeho největší výhodou.
  • schodišťový rudl – vám pomůže překonat schody díky kolečkům navíc. Některé modely mají i další rukojeti, abyste vozík mohli uchopit i v nižších místech. Velmi komfortně a bezpečně převezete náklad i přes schodiště.
  • víceúčelový rudl – k některým modelům můžete přimontovat extra kolečka a proměnit tak rudl na vozík.

 

Nechybí ani rudly na sudy nebo na tlakové nádoby. Vybírejte podle toho, s jakými břemeny nejčastěji manipulujete.

 

TIP: Přečtěte si našeho průvodce manipulační technikou a zjistěte, jaké máte možnosti při přepravě těžkých předmětů.

Pohlídejte si materiál a kolečka

Použitý materiál do jisté míry ovlivňuje nosnost a hmotnost vozíku. Na výběr máte z hliníkových nebo ocelových rudlů. Hliníkové rudly mívají nižší nosnost, ale jsou lehčí a díky tomu se s nimi lépe manipuluje. Hodí se pokud potřebujete přemisťovat i samotný rudl. Ocelové rudly jsou velmi odolné, uvezou větší náklad, jsou ale těžké samy o sobě.

Správně zvolená kolečka se postarají o plynulý chod rudlu. Rozhoduje o tom i typ terénu. Plná kola se vyrábí z pevného plastu a hodí se na rovné, tvrdé plochy. Nafukovací (dušová) kolečka uvezou těžší náklad a dobře tlumí nárazy na nerovném terénu, musíte si ale dávat pozor, aby se kola nepropíchla.

Kolik uveze rudl

Nejčastěji se setkáte s rudly o nosnosti 100–200 kg. Existují i modely s nižší nosností (od 30 kg), které jsou velmi lehké, snadno se přenášejí a hodí se na menší břemena. Pro manipulaci s opravdu težkými náklady se poohlédněte po rudlech s nosností 200–400 kg.

Nezapomeňte na detaily

Aby se vám s rudlem dobře pracovalo, vsaďte na protiskluzová madla, které vás nezklamou a nevyklouznou z rukavic nebo zpocených rukou. Skvělou vychytávkou je i teleskopická rukojeť, kterou nastavíte podle výšky uživatele. Některé modely mají také sklopnou lopatu, kterou využijete při přemisťování větších předmětů.