Jak opravit prosezenou sedačku

V posledních letech se stále více dbá na to, aby se nevyhazovaly věci, které lze opravit. Velmi častým problémem je poškození sedáků sedacích souprav, které způsobuje, že nábytek přestává být pohodlný při sezení. Mnohá z těchto poškození můžete opravit sami, levně a poměrně rychle, což prospěje vaší peněžence i životnímu prostředí. Přečtěte si, jak na to.

juan-ordonez-QlqUx7Pw9Sk-unsplash

Zjistěte, kde je problém 

Nejdůležitější při opravě prosezené nebo propadlé pohovky je lokalizovat poškození. Sedáky pohovek a rohových sedacích souprav se obvykle skládají ze dvou hlavních vrstev, tedy pružin a čalounické pěny. Obě tyto součásti se mohou ukázat jako problém, vyžadují však zcela odlišné kroky opravy. 

Vlnovcové pružiny

Většina sedacích souprav je založena na vlnovcových pružinách, což je řada sinusoidálně ohnutých plochých pružin připevněných na koncích k rámu nábytku. To je dobrá zpráva pro ty, kteří chtějí provádět opravy, protože tato konstrukce se dá poměrně snadno obnovit, každá pružina je totiž nezávislá a vyměnitelná. 

Bonellové pružiny

Bonellové nebo kapsové pružiny patří mezi méně často používané pružiny, bohužel pokud máte pohovku s takovou konstrukcí, oprava prasklých pružin bude spíše nemožná, nicméně aby pohovka s takovou konstrukcí přestala být použitelná, musí být obvykle poškozena více než jedna pružina.

Jak poznat poškození

Pokud máte rozkládací pohovku s vlnitými pružinami, příznakem porušení tohoto prvku je lokální snížení sedáku a ztráta pružnosti. To lze snadno zjistit tak, že na sedadlo zatlačíte na různých místech a porovnáte reakci. Pokud pružinu v prohlubni necítíte, je pravděpodobně poškozena. Pokud je rozkládací pohovka propadlá, ale cítíte, že pružiny po celém sedadle pracují správně, je to pravděpodobně způsobeno prosakováním pěny z čalounění, kterou je třeba doplnit. 

Vyměňte vlnitou pružinu v pohovce 

Samotná výměna pružin není obvykle příliš složitá, nicméně přístup do vnitřku pohovky může být u některých kusů nábytku problematický. Pro odkrytí pružin pohovku otočte, abyste se dostali k její spodní straně. Některé starší pohovky již mají viditelný řetězec pružin, u novějších modelů obvykle vidíme látku čalounění pohovky

Často nyní stačí odstranit spony či jiná zabezpečení. U některých kusů nábytku to však nestačí a bude nutné některé části demontovat nebo částečně roztrhat čalounění. Hodně záleží také na typu čalounění - velurová pohovka se šije mnohem snadněji než pohovka potažená kůží

Dále odstraňte poškozenou pružinu a nahraďte ji pružinou stejné tloušťky a délky. Pružina je obvykle k rámu připevněna hřebíkem ve tvaru obráceného "U", při demontáži by mělo stačit vypáčit konec plochým šroubovákem a opatrně vysunout zajišťovací hřebík. Po instalaci pružiny obnovte všechny demontované prvky a zamaskujte všechna poškození.

Snímek obrazovky 2022-06-08 v 19.27.35

Opravte prosezené čalounění

Oprava pěnového čalounění vyžaduje vyšší úroveň zručnosti. Velmi důležitým aspektem, který musíme mít při této opravě na paměti, je výběr správné čalounické pěny. Pro vrchní výplňovou vrstvu pohovky zvolte kvalitní pěnu s poměrně vysokou tvrdostí.

Dále je třeba opět roztrhnout čalounění ve švu nebo ostrým nožem jej na nejméně viditelném místě naříznout. Na poškozené místo stačí vložit nový kus pěny, vhodně jej uspořádat a opět čalounění zašít pomocí závitu či velmi silné nitě. uspořádání pěny, protože bude mít přímý vliv na uspořádání čalounění a vzhled nábytku. Tento způsob může trvale poškodit vzhled pohovky a proto zvažte, zda je oprava opravdu nejlepším řešením než pořízení nové sedací soupravy.