Jak správně sedět na židli

Správné sezení na židli vás může ušetřit nesnesitelných bolestí zad a dalších problémů. Teoreticky každý ví, jak sedět. V praxi si mnoho lidí stěžuje na bolesti krku a zad, zejména po dlouhých hodinách u počítače. Přečtěte si, jak má správná poloha sezení vypadat.

studio-republic-qeij_dhDhGg-unsplash

Správné sezení na židli 

Správná poloha na židli je taková, při níž páteř zůstává rovná a hlava se dívá neutrálně dopředu. Hrudník by měl být mírně zvednutý a směřovat dopředu. Je třeba dbát na to, abyste ramena a paže nehrbili směrem nahoru aby vám hlava nezapadla směrem dolů a krk se úplně „schoval“.

Zkrátka se snažte u stolu nehrbit, protože tato poloha zbytečně zatěžuje páteř. Kolena by neměla být výše než boky. Nejlepší je pozice, kdy jsou boky o něco výše než kolena. Když dlouho sedíte v nesprávné poloze, nadměrně zatěžujete páteř. Hmotnost není rozložena rovnoměrně a může způsobit přetížení bederní a krční páteře. To může mít za následek nejen bolesti páteře a končetin, ale také bolesti hlavy a časem i deformace kostry.

Správná sezení u PC

Jak správně sedět na kancelářské židli? Patřičná poloha u počítače vás může ochránit před degenerativními změnami a problémy s páteří. Dbejte na to, aby vaše kyčelní a kolenní klouby byly ohnuty přibližně v úhlu 90 stupňů a lokty opřeny o opěrky židle. Správná opora loktů zmírní zatížení krční páteře a ramen.

Snímek obrazovky 2022-06-08 v 19.15.35

Když usedáváte je třeba přisunout pánev co nejblíže k opěradlu. Bederní oblast si tak odpočine. V ideálním případě by opěradlo mělo sahat alespoň do výšky lopatek a nohy by měly ležet rovně na podlaze nebo na speciální podložce, která ulevuje chodidlům od zátěže. Jak na správné sezení u čtení? Obdobně jako u počítače, ale v tomto případě musíte knihu či dokument držet na vhodné úrovni, a to 50 cm od hlavy v 30ti stupňovém úhlu.

Snímek obrazovky 2022-06-08 v 19.15.48

Jak si vybrat židli pro práci s počítačem

Při výběru kancelářské židle nebo křesla, mějte na paměti pár vlastností, které nesmí žádné židli chybět. Nejdůležitější je nastavitelná výška sedáku a nastavitelný úhel opěradla, abyste se jej mohli přizpůsobit svým proporcím. To stejné platí pro opěrky rukou. Mezi další nutnosti patří kolečka a možnost otáčení sedadla

Některé židle a křesla pro práci s počítačem mohou být vybaveny bederním polštářem. To poskytuje dodatečnou oporu bederní části páteře. V souladu s tipy, jak správně sedět při práci, si nastavte svou židli a také polohu monitoru, tedy pracovního stolu, abyste nezakláněli hlavu. V tomto případě se také držte pravidla jako u opěrek, tedy když položíte volně předloktí na stůl, měl by vzniknout 90ti stupňový úhel.

Jak se bránit před sedavým životním stylem

Společnost tráví stále více času sezením. Sedí ve škole, na univerzitě, v autě, v práci nebo dokonce po pracovní době. Pokud je to možné, snažte se odpočívat aktivně, abyste alespoň volný čas trávili v jiné poloze než vsedě. To vám také pomůže zlepšit výkonnost vašeho těla.

Během dne se snažte střídat sedavé zaměstnání s činnostmi, které vyžadují pohyb. O přestávce od práce na počítači zapněte myčku, projděte se po chodbě nebo v rámci home office pověste prádlo. Jedná se o malé změny, které nevyžadují čas navíc a zlepší vaše pohodlí při práci.