Jak vybavit kancelář

V kanceláři trávíte vy i vaši zaměstnanci většinu času. Proto je důležité, abyste se v ní cítili pohodlně a nic nebránilo vaší kreativitě. Samozřejmě záleží na výběru správného nábytku do kanceláře, ale důležitou roli hrají i další aspekty. Pojďme se společně podívat na to, jak vybavit kancelář, aby se vám v ní dobře a pohodlně pracovalo.

Výbava kanceláře

Pohodlí a soukromí na prvním místě

Každému se pracuje lépe, když má svůj vlastní prostor, ve kterém se cítí pohodlně. Nic vás neruší, nerozptyluje a vy se soustředíte jen na práci. Efektivita a morálka stoupne prudce vzhůru a sníží se také riziko zdravotních problémů.

Než začnete nakupovat kancelářský nábytek, pořádně si promyslete, kde co chcete mít. Pokud vybavujete kanceláře zaměstnáncům, dejte jim možnost, ať se na plánování a výběru vybavení také podílí. Nechcete mít přeci ve svém týmu lidi, kteří by se na svém pracovním místě necítili dobře.

Pracovní prostor si naplánujte tam, kde vás nebude moc věcí rušit a minimálně rozptylovat. Rozhodně by neměl být:

  • blízko dveří
  • poblíž tiskárny
  • u oken do silnice

 

Samozřejmě vše záleží na tom, jak velký prostor a jaké možnosti máte k dispozici. Vždy se ale snažte plánovat vybavení tak, abyste prostor využili co nejefektivněji.

Správné rozmístění nábytku v kanceláři

Pracovní stůl, který budete vy nebo vaši zaměstnanci využívat, by měl být dostatečně velký, aby se na něj vešly všechny sešity a poznámky, které si budete během práce odkládat. Také nezapomeňte na dostatečnou hloubku kvůli vzdálenosti monitoru od obličeje. Nikdo nechce na konci pracovního dne odcházet s bolavýma očima. S tím souvisí také výběr správné kancelářské židle.

Jak na to jsme vám poradili v článku Jak vybrat kancelářskou židli.

Nemyslete jen na úsporu místa, ale také na správné rozmístění. Měli byste vidět na dveře, přinese vám to větší pocit bezpečí a budete lépe soustředění na práci. Pro lepší pracovní výkon je také dobré vidět na okna a nesedět k nim zády. A stůl proti bílé zdi také není úplně ideální.

Osvětlení kanceláře

Stejně, jako výběr a rozmístění nábytku, je důležité osvětlení vaší kanceláře. Nejlepší je samozřejmě přirozené, venkovní světlo, to znamená mít stůl co nejblíže k oknu. Někdy ale ani okno nestačí, hlavně ve dnech, kdy se dlouho rozednívá a rychle stmívá.

Kancelář by měla být celkově dostatečně osvětlena, ale zároveň nesmí oslňovat. K tomu, abyste na práci lépe viděli, vám kromě centrálního osvětlení pomohou samostatné lampičky k pracovnímu stolu. Díky tomu si nezkazíte oči a bude se vám lépe pracovat.

Nezapomeňte ani na odpočinek a další doplňky

I během práce si člověk potřebuje chvíli oddechnout. Pokud máte v kanceláři dost prostoru, nezapomeňte ani na odpočinkovou část - gauče, křesla nebo sedací pytle. Pro zklidnění mysli se také hodí uklidňující tapety a na zachycování myšlenek a nápadů poslouží tabule a nástěnky.