Nábytek z ekokůže – vyplatí se pro něj rozhodnout?

Pokud si plánujete koupit novou rohovou sedačku do obývacího pokoje, křeslo nebo pohovku, měli byste věnovat pozornost nejen designu, ale také kvalitě použitého potahového materiálu. Hledáte kožený nábytek? Můžete si vybrat z přírodní kůže nebo stále oblíbenější ekokůže.

Kožená sedačka

Co je ekokůže?

Ekokůže, známá také jako derma nebo umělá kůže, je syntetický materiál, který imituje přírodní kůži. Jedná se o polyesterovou tkaninu pokrytou vrstvou změkčeného polyvinylchloridu. Tento materiál se získává výhradně synteticky.

Svými vlastnostmi a vzhledem se velmi podobá přírodní kůži. Je však mnohem levnější a poměrně snadno se udržuje a konzervuje jako přírodní kůže. Je však třeba mít na paměti, že ekologická kůže má horší tepelně izolační vlastnosti. Používá se jako náhražka v různých typech výrobků: oděvy, obuv, čalounění automobilů a především v nábytkářském průmyslu při výrobě obývacích sestav, křesel, pohovek, obývacích koutů atd.

Ekokůže – vlastnosti

Představuje materiál, který se skládá ze dvou vrstev. Základem je tkanina, na kterou je nanesena vrstva syntetické pryskyřice z PVC. Poté se obarví vhodnou barvou a vytvaruje tak, aby připomínala přírodní kůži. Takto získaný materiál je velmi trvanlivý, pružný, odolný proti skvrnám a voděodolný. A navíc jej seženete v široké škále barev.

Jaké jsou výhody ekokůže?

Ekokůže je plastový materiál, ale napodobuje přírodní kůži tak věrohodně, že je pro běžného uživatele často obtížné ji od originálu rozeznat. Proto se dnes z tohoto materiálu vyrábí tolik nábytku. Z hlediska výhod je ekologická kůže levnější než přírodní kůže, dostupná v různých barvách a strukturách, pružná, snadno se udržuje a dokonale imituje přírodní kůži.

Komu je nábytek z ekokůže určen?

Nábytek z ekokůže se doporučuje především rodinám s malými dětmi, protože se snadno čistí. Tento typ čalounění neabsorbuje vodu a většinu skvrn, jako jsou pastelky, rozlitý jogurt nebo džus, lze snadno odstranit. Je také vynikající volbou, pokud máte doma psa nebo kočku, kteří s vámi rádi odpočívají.


Kožená sedačka

Ekokůže a její čištění

Péče o nábytek z ekokůže nevyžaduje mnoho času ani peněz. Čištění nábytku z ekokůže spočívá v otření jeho povrchu měkkým hadříkem nebo houbou namočenou ve speciální tekutině určené k čištění tohoto materiálu. Po dokončení otřete nábytek suchým hadříkem nebo papírovou utěrkou a máte hotovo. K čištění nepoužívejte tvrdé kartáče, houby, drsné hadříky ani nevhodné tekutiny, protože by mohly poškodit povrch a způsobit znehodnocení materiálu. Skvrny je důležité odstranit, protože po delší době se hůře odstraňují a mohou způsobit trvalé zabarvení.

Jak rozeznat ekologickou kůži od přírodní kůže?

K rozlišení těchto dvou typů čalounění je třeba se podívat na spodní stranu, ekologická kůže je obvykle podšitá látkou, zatímco přírodní kůže má "mezikusovou" strukturu. Rozlišovat můžete také podle čichu. Pravá kůže má specifickou vůni, zatímco umělá je bez vůně nebo je cítit po syntetických látkách. Ekokůže je také někdy tenčí než přírodní kůže, ale to záleží na jejím typu. 

Přečtěte si také, jak opravit prosezenou sedačku