Jak vybrat laminovačku

Vyhněte se znehodnocení dokumentů a prodlužte jejich životnost tím, že je zalaminujete. Zatavení písemností do fólie se hodí jak na firemní spisy, tak i na listiny osobní povahy nebo edukační pomůcky pro děti. Na výběr máte z levnějších domácích laminovaček, modelů určených do kanceláří i profi přístrojů. Poradíme vám, jak vybrat laminovačku, aby odpovídala přesně vašim potřebám.

Co je to laminátor?

Laminátor neboli laminovačka je přístroj, který uchová dokumenty v perfektním stavu přetažením a nalepením ochranné fólie. Zařízení v sobě má laminovací válce, kterými prochází papír spolu se speciální fólií. Ta se uzavře kolem papíru a výsledkem je zalaminovaný dokument chráněný před nežádoucími vnějšími vlivy.

Laminování dokumentů se vyplatí

Laminování přináší řadu výhod. Díky fólii se dokumenty jen tak neznehodnotí.

  • Laminování ochrání papír před nečistotami, prachem i politím tekutinami.
  • Dokumenty se nebudou ohýbat, vyhnete se tak nevzhledným prasklinám.
  • Papír se zpevní a prodlouží se jeho životnost.
  • Barvy si zachovají svou původní intenzitu.
  • Do jisté míry laminování ochrání dokumenty před paděláním.

 

Zalaminovat můžete různé listiny, certifikáty, průkazy, pokyny BOZP, pamětní listy, diplomy, fotografie, informační cedulky, vizitky, jmenovky, ale i dětské výkresy a edukační pomůcky, osobní dokumenty nebo vylisované květy či listy a další kreativní projekty.

Nevíte, jaký laminátor vybrat? Poradíme vám, na co se zaměřit

Laminovačky na papír už dávno nepatří jen k základnímu kancelářskému vybavení, ale své využití najdou i v běžné domácnosti. Aby přístroj odpovídal přesně vašim představám, budete muset při výběru o pár věcech popřemýšlet.

Intenzita laminování

První otázku, na kterou musíte znát odpověď, je, jak často budete laminovačku používat. Podle četnosti používání se dají rozdělit na:

  • domácí laminátory – jsou určené pro občasné používání, zhruba do 100 laminací za měsíc. Hodí se tak i do malých kanceláří. Zpravidla mají dva laminovací válce a větší rozměr než A4 nezvládají. Kvalita laminace je dostačující. Modely jsou spíše levnější, nahřívání trvá delší dobu stejně jako samotné laminování.
  • kancelářské laminátory – zvládají střední a vyšší zátěž. Přístroje do 300 laminací za měsíc představují zlatý střed, modely do 500 laminací za měsíc se hodí i pro více uživatelů. Tyto laminovačky bývají kvalitnější a vynikají delší životností. Mívají tři laminovací válce a disponují řadou funkcí navíc.
  • profesionální laminátory – jsou zařízení nejvyšší kvality, která ocení reklamní a grafická studia. Profi laminovačky zvládnou i nepřetržitý provoz a využívají rolovací fólie. Nedělají jim problémy ani větší formáty a umožňují regulovat teplotu a rychlost laminace.

 

Muž laminuje papír.

Velikost dokumentů

Rozhodující je i formát dokumentů, které nejčastěji laminujete. Levnější modely zvládnou standardní formát A4, kancelářské přístroje i A3. U profi strojů se můžete setkat i s formátem A2 nebo dokonce A0. Vždy se uvádí maximální velikost, laminovačky ale zataví samozřejmě i menší formáty.

Laminovací fólie

Zajímá vás hlavně tloušťka fólie. Udává se maximální tloušťka v mikronech. Obecně platí, že čím silnější fólie, tím odolnější. Nejčastěji se setkáte s fóliemi 80–250 mic.

Rychlost laminování

Rychlost laminování se odvíjí od počtu válců. Levnější modely s jedním válcem laminují pomaleji. Pokud laminovačku používáte často a nechcete ztrácet čas, rozhodně zvolte zařízení se třemi válci.

Technologie laminování

Laminovat je možné za tepla i za studena. Výsledek bývá podobný. Častěji se setkáte s tepelným laminováním, jde i o levnější variantu. Laminování za studena se dělí na mokré a suché a využívá se spíše v profi provozech. Je určené na dokumenty s barvou citlivou na vysoké teploty.

Funkce navíc

  • Zpětný chod – pomáhá odstranit uvízlý papír.
  • Regulace teploty – využijete ji pro optimální nastavení přístroje při použití fólie různých tlouštěk.
  • Laminovačka s řezačkou – upravíte dokumenty před laminováním i po něm.
  • Ochrana proti zaseknutí – stará se o to, aby případný zaseknutý papír nepoškodil přístroj. Někdy ji najdete pod názvem JAM free.
  • Automatické vypnutí – po určité době neaktivity se přístroj sám vypne, nemusíte tak mít strach, že by došlo k přehřátí.
  • Bezhlučný chod – některé modely laminují tiše bez zbytečného hluku.
  • LED displej – umožňuje lépe kontrolovat chod přístroje.
  • Světelná signalizace – upozorní vás na to, že je zařízení nahřáté a připravené laminovat.

 

Některé laminovačky na papír také automaticky určí tloušťku fólie, disponují zrychleným ohřevem nebo vás upozorní na to, že máte vyčistit válce.

Jak se pracuje s laminovačkou

Práce s laminátorem je velmi jednoduchá. Laminovačku nechte zahřát na provozní teplotu. Vyberte vhodný formát a druh fólie a vložte do ní dokument, který chcete zalaminovat. Ujistěte se, že nikde nezůstalo nějaké smítko a že je papír zarovnaný. Fólii umístěte do laminátoru uzavřeným koncem. Přístroj už dále pracuje automaticky. Po laminování si dejte pozor – zalaminovaný dokument bývá horký.