Praktické rady k výběru kancelářského nábytku

Vybíráte kancelářský nábytek? Kromě vzhledu se zaměřte na kvalitu a pohodlí. Vezměte v potaz také velikost kanceláře a potřeby jejího uživatele. Optimální pracovní prostředí navodí u zaměstnanců pohodu a spokojenost a zvýší jejich produktivitu. Poradíme vám, jak vybrat kancelářský nábytek, aby byla místnost funkční i příjemná.

 

Aby produktivita i pohoda zaměstnanců byla v černých číslech

Vhodný kancelářský nábytek se nejenže podílí na celkové image firmy, ale hlavně zajišťuje komfort zaměstnanců a vytváří efektivní pracovní prostředí. Dobře promyšlený kancelářský nábytek spolu s příjemným a čistým zázemím zvyšuje efektivitu a spokojenost pracovníků.

Na pracovišti se spojují dvě roviny – kolektivní a soukromá. Měla by mezi nimi být rovnováha a tomu by měla odpovídat i kancelář. Zejména pokud ji sdílí více zaměstnanců, je důležité, aby měl každý svůj osobní prostor, ve kterém se může nerušeně soustředit na práci, ale zároveň by kancelář měla umožňovat týmu aktivní komunikaci, výměnu nápadů a sdílení svých zkušeností a know-how.

TIP: Nevíte, jak zajistit dostatek soukromí ve sdílených místnostech? Vsaďte na kancelářské paravány, které rozdělí místa v open space kanceláři.

Důležitou roli hraje rozmístění

Maximální využití veškerého volného prostoru je sice efektivní, ale ne vždy žádoucí. Kancelářský nábytek raději rozestavte tak, aby byl s výsledkem spokojený jeho uživatel. Pracovní stůl by měl být umístěný tak, aby z něj bylo vidět na dveře i okna – není ideální k nim sedět zády. Také se příliš nedoporučuje mít stůl nastavený směrem k bílé zdi.

Kancelář doplňte skříněmi a kartotékami na dokumenty. Stejně jako nábytek i kancelářské vybavení má své místo. Mělo by být po ruce, ale nepřekážet.

Jak vybrat kancelářský nábytek

Začněte tím, že se zamyslíte nad svými požadavky. Budou vás často navštěvovat klienti? Pak byste pro ně měli mít v kanceláři místo, třeba v podobě pohodlné sedací soupravy s křesly. Pokud máte ve firmě vyhrazené místo pro návštěvy, z volného prostoru v kanceláři můžete vytvořit relax zónu, umístit do něj knihovnu s odbornými publikacemi nebo flipchart tabuli k prezentaci nápadů.

Záleží na tom, jak chcete kancelář používat. Vždy ale platí, že pečlivým plánováním se vyhnete zbytečným výdajům i budoucím nepříjemnostem.

 Kancelář vybavená kancelářským nábytkem.

Prostorové možnosti stojí na prvním místě

Jakmile budete vědět, které kusy nábytku ve své kanceláři chcete, dobře ji přeměřte, abyste měli jistotu se vám tam všechno pohodlně vejde. Třeba zjistíte, že masivní mahagonový stůl, který jste si vybrali, nebude to pravé. Nezapomeňte na to, že se musíte po kanceláři pohodlně pohybovat a otevírat zásuvky a dveře skříní.

TIP: Máte malou kancelář? Trochu místa ušetříte s kovovými skříněmi s posuvnými dveřmi.

Komfort při práci je zásadní

Většinu pracovní doby budete trávit u stolu, proto si pohlídejte, aby byl prostorný. Důležitá je také správná výška pracovní stolu, abyste se vyhnuli problémům se zády. Ideální je zvolit výškově nastavitelný stůl, který přizpůsobíte svým tělesným proporcím a můžete u něho sedět i stát.

Neméně důležitá je také kancelářská židle. Vsaďte na ergonomické modely, které vám poskytnou dostatečnou oporu. Zjistěte, co by měla mít kvalitní kancelářská židle.

Věnujte pozornost kvalitě

Předpokládá se, že kancelářský nábytek se nebude příliš často měnit, zaměřte se proto i na jeho zpracování. Tloušťka desek, ze kterých se nábytek vyrábí, by měla být alespoň 18 mm, aby snesl i větší zatížení. Pohlídejte si také záruku. Minimum představují 2 roky. My dáváme na náš nábytek záruku 10 let.

V neposlední řadě se zaměřte na design

Jednotlivé kusy nábytku by spolu měly ladit. Pokud se bojíte, že se vám nepovede poskládat praktickou a designově zajímavou kancelář, vsaďte na sestavy kancelářského nábytku. Moderní kancelářský nábytek působí profesionálně a atraktivně a posiluje firemní kulturu. Přesto dejte zaměstnancům možnost, aby si pracovní prostor přizpůsobili podle svého – vtiskne mu to přívětivý a osobitý ráz.

Nezapomeňte na praktické doplňky do kanceláře

Kancelářské vybavení vám zjednoduší práci a ušetří čas. Co se bude hodit?