Praktický rádce při výběru dílenského nábytku

V dílně potřebujete nejen místo, kde budete pracovat, ale také úložné prostory, do kterých uschováte nářadí, přístroje i drobné součástky. Ať už se jedná o hobby dílnu nebo profesionální provoz, dílenský nábytek musí být bytelný a odolný. Přinášíme inspiraci k vybavení vaší dílny.

 Ukázka dílny vybavené kovovým dílenským nábytkem.

Plánujte aneb pár otázek na začátek

Ať už vybíráte dílenský nábytek pro velký provoz, který zahrnuje několik dílen, vybavujete jedno profi pracoviště, nebo se chystáte zařídit prostor u sebe doma, kde byste mohli kutit, popřemýšlejte, co vlastně chcete. Nábytek do dílny by měl dokonale odpovídat vašim představám a potřebám. Položte si několik otázek, které vás navedou správným směrem.

  • Kolik místa je v dílně k dispozici?
  • Využíváte dílnu na různé práce, nebo musí být uzpůsobena speciální činnosti?
  • Jaký máte rozpočet?
  • Kolik nářadí a součástek potřebujete mít neustále po ruce?
  • Budete s ponkem hýbat?
  • Pracujete vsedě, vestoje nebo kombinujete obojí?
  • Máte požadavky na extra nosnost pracovního stolu, polic a regálů?
  • Využijete také uzamykatelné skříně?

 

Jaký nábytek do dílny vybrat

Dílenský nábytek musí být praktický, funkční a odolný vůči mechanickému poškození. Měl by být také stabilní, aby zaručil dostatečnou bezpečnost při práci. Skvělou volbu představuje kovový dílenský nábytek, který se vyznačuje robustní konstrukcí. Je velmi pevný, odolný a disponuje vysokou nosností, ale také vyšší hmotností, což stěžuje manipulaci. Plusem je jeho dlouhá životnost a snadná údržba.

Jaký nábytek by v dílně neměl chybět?

Pracovní stůl = základ

Pracovní stůl neboli ponk představuje základní pracovní plochu v každé dílně. Rozhodujícím parametrem je velikost desky a nosnost. Popřemýšlejte, co všechno potřebujete mít v dosahu, podle toho zvolte stůl s integrovanými úložnými prostory nebo ho vybavte zásuvkovými kontejnery podle svých potřeb. Výhodou některých stolů je možnost ukotvení k podlaze, což zajišťuje větší stabilitu.

TIP: V některých provozech oceníte praktické balicí stoly, které se hodí nejen k přípravě balíků k expedici, ale také k montáži různých předmětů.

Zamyslete se nad tím, jestli při práci využijete také dílenskou židli. Pokud vsedě budete trávit více času, investujte do pracovní židle s opěrkou a pohlídejte si také ergonomii vybraného modelu. V opačném případě si vystačíte s dílenskou stoličkou.

 Úložné skříně do dílny na uložení menších součástek a nářadí.

Nářadí a součástky na svém místě

Zajistěte si rychlost a efektivitu při práci logickým rozmístěním nářadí, přístrojů i drobných součástek. To, co používáte nejčastěji, mějte nadosah. Za ponk umístěte závěsný systém, který představuje moderní a promyšlenou možnost ukládání nejrůznějších předmětů. Podle potřeby panely vybavte háky nebo boxy.

Krabičky a boxy na nářadí a součástky se hodí do každé dílny. Udržují pořádek ve věcech a snadno díky nim najdete to, co zrovna potřebujete.

Úložné prostory

Dílenské skříně vám pomohou nejen s uspořádáním nářadí, ale také s uložením kousků, které nepoužíváte tak často. Pokud zvolíte variantu s plnými dveřmi, ochráníte nářadí před prachem a dalšími nečistotami. Podle dílenského vybavení zvolte skříň s policemi nebo zásuvkami, případně kombinací obojího. Do nenáročného provozu nebo v případě, že vás tlačí rozpočet, sáhněte po plastových skříních, počítejte ale s tím, že budou mít menší nosnost.

TIP: Pracujete v dílně s počítačem? Skvělé řešení představují dílenské skříně pro PC, které jsou dokonale utěsněné a odvětrávané pomocí ventilátoru.

Abyste nemuseli skládat jednotlivé kusy, prohlédněte si celé nábytkové řady – naše nabídka zahrnuje nábytek do dílny pro hobby kutily, variabilní řady, které uspokojí i ty nejnáročnější uživatele, i dílenský nábytek do těžkých provozů.

Dílna není jen o nábytku

Aby se vám v dílně dobře pracovalo, musí být dobře promyšlená a organizovaná, a to nejen co se týká nábytku, ale také dílenského vybavení, jako je nářadí, přístroje či různé součástky. Poradíme vám, na jaké vybavení do dílny rozhodně nezapomenout.

V některých provozech oceníte také manipulační techniku. Přečtěte si našeho průvodce, který vám poradí, jaká manipulační technika se hodí zrovna vám.